top of page

MANIFEST

Taula pel Dret a Decidir d’Olot

 

Atès que el Parlament de Catalunya ha aprovat fer una consulta, el dia 9 de novembre de 2014, per preguntar: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?”, la ciutat d’Olot vol expressar el seu suport al procés democràtic que ha de culminar consultant al poble de Catalunya perquè pugui exercir el dret a decidir.

 

És per això que diverses institucions públiques i privades, partits polítics, grups municipals, associacions i entitats olotines d’àmbit cultural, social, cívic i sindical signem aquest document amb el compromís d’ampliar-ne el suport a tots els col·lectius i associacions de diferents àmbits d’Olot per constituir la Taula Ciutadana pel Dret a Decidir.

 

Tenim la voluntat d’ampliar aquesta Taula i incorporar-hi entitats, associacions, alcaldes i regidors d’altres municipis de la Garrotxa que no s’hagin constituït localment.

 

Les organitzacions sotasignades volem promoure ponts, llocs de trobada i diàleg on càpiguen les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat democràtica de la ciutat, per tal de reflexionar, de contrastar i d’integrar el debat i, mitjançant aquest, que es puguin conjugar itineraris generals o complementaris entorn del marc relacional i d’organització territorial que hi ha d’haver en un futur entre Catalunya, Espanya i Europa.

 

Per tant,

 

MANIFESTEM

 

  •  La nostra adhesió a les decisions de la Comissió d’Estudi del Dret a Decidir del Parlament de Catalunya i subscrivim els acords que va prendre en el seu dia el Ple de l’Ajuntament d’Olot quant a la moció de suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, aprovada el 25 de juliol de 2013.

  • El nostre ple suport al procés democràtic que expressa el Parlament de Catalunya per tal que el poble català pugui exercir el seu dret a decidir.

  • Catalunya, com a nació que és, té dret a decidir el propi estatus polític. Reclamem per legitimitat democràtica que la ciutadania de Catalunya puguem exercir amb el nostre vot el dret a decidir sobre el nostre futur polític, nacional i social.

  • En aquest sentit, urgim a tenir en compte totes les vies legals per exercir-lo, així com a considerar també altres maneres de mobilització popular com a eines vàlides i legítimes per a la consecució d’aquest dret.

  • El dret a decidir és un exercici plenament democràtic que s’obre a tota la ciutadania i que respecta les diferents resolucions aprovades en aquest sentit pel Parlament de Catalunya; un dret que només pot exercir-se des del respecte als principis de radicalitat democràtica, participació i transparència.

  • Reclamem que el poble català pugui decidir el propi camí i vinculem aquest a la millora de la condició de vida individual i col·lectiva de les persones que viuen i treballen a Catalunya, al compromís amb les exigències de la qualitat de la democràcia, als drets socials –especialment en l’atenció a les persones més febles–, a l’aprofundiment de l’estat del benestar, de la dignitat i de la justícia social, de la solidaritat intergeneracional i entre els pobles, a l’equilibri territorial i al desenvolupament sostenible, així com a l’impuls d’iniciatives per al foment de l’activitat econòmica.

  • Constatem la necessitat de construir una societat més democràtica, igualitària i justa, fonamentada en el benestar de les persones, la igualtat de gènere, les llibertats polítiques, els drets socials i ecològics i la solidaritat internacional.

  • Aquest dret ha de significar també la voluntat d’un país que vol accedir a un alt nivell educatiu i de cultura personal i col·lectiva, sobretot pel que fa a la defensa de la nostra llengua pròpia, el català, que és la dels Països Catalans, entesos com una realitat cultural, lingüística, històrica i nacional, compartida entre els diferents territoris, i defensar-ne la condició de patrimoni comú de tots els seus parlants i del conjunt de les societats en què conviu amb altres llengües.

  • L’exercici del dret a decidir implica també l’afirmació que Catalunya és una comunitat humana que integra, respecta i dóna suport a les diverses aportacions culturals i al pluralisme lingüístic que avui es reflecteix a la nostra societat.

  • Les accions destinades a assolir el reconeixement del dret a decidir s’han de desenvolupar amb l’enfortiment de la cohesió social a Catalunya i, en conseqüència, a través de la participació ciutadana.

  • El civisme, el diàleg, el respecte a totes les diverses opcions democràtiques pacífiques i al pluralisme polític, ideològic, religiós i d’opcions de consciència, el rebuig a tota discriminació contrària a la llibertat i a la dignitat humanes, així com la fermesa en les pròpies conviccions i la participació popular n’han de configurar totes les accions futures.

  • L’exercici del dret a decidir també ha de significar la voluntat col·lectiva de continuar sent reconeguts internacionalment.

 Per tot això, ens COMPROMETEM

 

A coordinar-nos de manera eficaç per fer possible la màxima participació i corresponsabilitat de tota la ciutadania d’Olot i comarca en el procés democràtic endegat a Catalunya i en el seu futur institucional a través dels valors democràtics concretats en l’exercici del dret a decidir.

 

 

 

 

bottom of page